«Πετώντας βότσαλα στην ΛΙΜΝΗ της φαντασίας»

  • Επισκόπηση
  • Δελτία τυπου
  • Οπτικοακουστικό υλικό

Ο Θανάσης Λάλας είναι πια μια αξιόπιστη υπογραφή αναγνωρίσιμη στη Ελλάδα και εκτός Ελλάδας. Όχι μόνο για το δημοσιογραφικό και συγγραφικό του έργο, αλλά τώρα πια κυρίως για το εικαστικό του έργο. Από παιδί όπως λέει και ο ίδιος ζωγράφιζε αλλά δεν είχε ποτέ σκεφτεί να ασχοληθεί και να αφοσιωθεί στη ζωγραφική την γλυπτική. Ούτε περνούσε από το μυαλό του να επέμβει σε αντικείμενα χρήσης και να τα μεταμορφώσει σε χρηστικά έργα τέχνης. Το 2000 ο Γιάννης Μόραλης είδε τυχαία ένα από τα Τετράδια που έγραφε και ζωγράφιζε  καθημερινά ο Θανάσης Λάλας. Εντυπωσιασμένος από το σύνολο της δουλειάς του πρότεινε στον Θανάση Λάλα να πάει σε κάποιον άνθρωπο που θα του συστήσει στο Παρίσι να δείξει τα τετράδια του αυτά! 

Μετά την συνάντηση στο Παρίσι, η ενθάρρυνση ήταν μεγάλη.

«Γυρίστε στη Ελλάδα κάντε μεγάλα ταμπλό κι ελάτε να σας κάνουμε έκθεση» του είπαν η Γάλλοι. Έτσι ξεκίνησε το ταξίδι στον εικαστικό κόσμο του Θανάση Λάλα. Πέρασαν ήδη 20 χρόνια από την πρώτη έκθεση στη Αθηναίδα που είχε επιμεληθεί μοναδικά ο Τάκης Μαυρωτάς που ο Θανάσης Λάλας του οφείλει πολλά. Όπως πολλά οφείλει και την Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, τον Τέτση, τον Τάκη, τον Δημήτρη Μυταρά και τον Αλέκος Φασιανό. Αυτοί που έγραψαν και πίστεψαν στο έργο του, αυτοί που τον ενθάρρυναν και σήμερα μπορούμε όλοι εμείς να μιλάμε για μια ιδιαίτερη γραφή στα εικαστικά της χώρας αλλά και εκτός. Από τους πολύ λίγους που συνεχίζουν να εκθέτουν στις ΗΠΑ την Κύπρο, την Γενεύη, το Παρίσι. Ο Θανάσης Λάλας είναι μια περίπτωση που έκανε στροφή 180 μοιρών στη ζωή του, αφήνοντας πίσω μια μεγαλειώδη δημοσιογραφική πορεία που είχε στις αποσκευές της 3500 συνεντεύξεις με πρόσωπα που θεωρούνται οι ήρωες του εικοστού αιώνα και του εικοστού πρώτου αιώνα. Έστριψε και αφοσιώθηκα στη γραφή και στα εικαστικά.

 

Ο Θανάσης Λάλας έρχεται στα Ιωάννινα με έργα του μικρών και μεγάλων διαστάσεων και βέβαια μικρογλυπτική! 

 

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΛΑΛΑ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ «ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ»

«Πετώντας βότσαλα στην ΛΙΜΝΗ της φαντασίας»

 

Με μία έκθεση του Θανάση Λάλα αποχαιρετά το 2022 και υποδέχεται τη νέα χρονιά η Αίθουσα Τέχνης «Τεχνοχώρος».

Τίτλος της έκθεσης «Πετώντας βότσαλα στην ΛΙΜΝΗ της φαντασίας» και η διάρκειά της θα είναι από την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου έως το Σάββατο 7 Ιανουαρίου.

Ο Θανάσης Λάλας είναι πια μια αξιόπιστη υπογραφή αναγνωρίσιμη στη Ελλάδα και εκτός Ελλάδας. Όχι μόνο για το δημοσιογραφικό και συγγραφικό του έργο, αλλά τώρα πια κυρίως για το εικαστικό του έργο. Από παιδί, όπως λέει και ο ίδιος, ζωγράφιζε, αλλά δεν είχε ποτέ σκεφτεί να ασχοληθεί και να αφοσιωθεί στη ζωγραφική τη γλυπτική. Ούτε περνούσε από το μυαλό του να επέμβει σε αντικείμενα χρήσης και να τα μεταμορφώσει σε χρηστικά έργα τέχνης. Το 2000 ο Γιάννης Μόραλης είδε τυχαία ένα από τα Τετράδια που έγραφε και ζωγράφιζε καθημερινά ο Θανάσης Λάλας. Εντυπωσιασμένος από το σύνολο της δουλειάς του, πρότεινε στον Θανάση Λάλα να πάει σε κάποιον άνθρωπο, που θα του συστήσει, στο Παρίσι να δείξει τα τετράδια του αυτά! 

Μετά την συνάντηση στο Παρίσι, η ενθάρρυνση ήταν μεγάλη. «Γυρίστε στη Ελλάδα κάντε μεγάλα ταμπλό κι ελάτε να σας κάνουμε έκθεση», του είπαν οι Γάλλοι. Έτσι ξεκίνησε το ταξίδι στον εικαστικό κόσμο του Θανάση Λάλα. Πέρασαν ήδη 20 χρόνια από την πρώτη έκθεση στη Αθηναΐδα, που είχε επιμεληθεί μοναδικά ο Τάκης Μαυρωτάς, στον οποίο ο Θανάσης Λάλας οφείλει πολλά. Όπως πολλά οφείλει και στη Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, τον Τέτση, τον Τάκη, τον Δημήτρη Μυταρά και τον Αλέκος Φασιανό. Αυτοί που έγραψαν και πίστεψαν στο έργο του, αυτοί που τον ενθάρρυναν και σήμερα αποτελεί μια ιδιαίτερη γραφή στα εικαστικά της χώρας αλλά και εκτός, καθώς είναι από τους πολύ λίγους που συνεχίζουν να εκθέτουν στις ΗΠΑ, την Κύπρο, τη Γενεύη, το Παρίσι. Ο Θανάσης Λάλας είναι μια περίπτωση που έκανε στροφή 180 μοιρών στη ζωή του, αφήνοντας πίσω μια μεγάλη δημοσιογραφική πορεία, που είχε στις αποσκευές της 3500 συνεντεύξεις με πρόσωπα που θεωρούνται οι ήρωες του 20ου και του 21ου αιώνα, για να στραφεί στη γραφή και στα εικαστικά.

Στην έκθεσή του στον «Τεχνοχώρο», ο Θανάσης Λάλας έρχεται στα Γιάννενα με έργα του μικρών και μεγάλων διαστάσεων, καθώς και μικρογλυπτική.

Ο ίδιος θα βρίσκεται στα εγκαίνια της έκθεσης την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ.