Καραμήτας Θανάσης
Η ποιητική του χώρου
- Επισκόπηση
- Έργα
- Δελτία τυπου
- Οπτικοακουστικό υλικό
- Online κατάλογος
Την ατομική έκθεση του εικαστικού Θανάση Καραμήτα , με τίτλο «η ποιητική του χώρου», θα φιλοξενήσει η αίθουσα τέχνης «Τεχνοχώρος» από τις 5 έως τις 25 Μαρτίου 2020.

Την ατομική έκθεση του εικαστικού Θανάση Καραμήτα , με τίτλο «η ποιητική του χώρου», θα φιλοξενήσει η αίθουσα τέχνης «Τεχνοχώρος» από τις 5 έως τις 25 Μαρτίου 2020.
Στο ζωγραφικό έργο του καλλιτέχνη Θανάση Καραμήτα η έννοια του χώρου, η αναπαράσταση των πραγμάτων ή της ανθρώπινης μορφής που ενυπάρχουν σε αυτόν επαναπροσδιορίζονται μέσα από την αφαίρεση. Η παραγωγή ή η κατασκευή του χώρου και, όχι η αναπαραγωγή του, είναι αυτή που επιτρέπει την πολλαπλή σημασιοδότηση του αφήνοντας την ερμηνεία στον θεατή. Μέσα από την χειρονομία, την εκφραστικότητα της ύλης του χρώματος ή σε κάποιες περιπτώσεις, μέσα από την παρέμβαση επικολλημένων φράσεων και αποκομμένων λέξεων ή γραμμάτων οι χώροι του Καραμήτα, προσφέρονται ως αμφίσημες εικόνες, ως ψυχικές διεργασίες που επιδρούν στον θεατή. Δίνουν την αίσθηση ονειρικών, πιθανών κόσμων μιας σαγηνευτικής ηρεμίας προς το άγνωστο, το απέραντο η οποία, ωστόσο, ταυτόχρονα, ανατρέπεται αναπάντεχα από την συγκεκριμένη πραγματικότητα τους: από την αμεσότητα και την βιαιότητα της χειρονομίας, από την εκφραστικότητα της ύλης, από την γεωμετρία των απαγορευτικών σημάνσεων που συχνά παρεμβαίνει σε αυτούς, από τους εκρηκτικούς χρωματικούς μετασχηματισμούς της οργάνωσης τους, εκεί όπου το «απρόβλεπτο», το «ατύχημα» αντικαθιστά τους Καρτεσιανούς χώρους του ρασιοναλισμού. Οι χώροι του Καραμήτα παραπέμπουν σε αυτό που ο Γάλλος φιλόσοφος Gaston Bachelard ονομάζει «ποιητική του χώρου», στην ποιητική της φαντασίας, των συναισθημάτων, των αισθήσεων, της γεωμετρίας αντιπαραθέτοντας μεταβατικές καταστάσεις. Πρόκειται για οριακούς χώρους στους οποίους συνδιαλέγονται το οικείο με το ανοίκειο, το μέσα με το έξω, η κίνηση με την στάση, η ασφάλεια με την αβεβαιότητα, η ελευθερία με την απαγόρευση.
Ειρήνη Γρηγοριάδου
Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης (UB) της Σχολής Γεωγραφίας και Ιστορίας. Εικαστικός της Σχολής Καλών Τεχνών (Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών) του ΑΠΘ. Μέλος τoυ Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης (ΑΙCΑ Ελλάς) και της Εταιρείας των Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης.